Kapcsolat

Lévay Nagy Erika 

Bejelentkezés: +36-70/521-9434

a bemutatkozás ide kattintva elérhető

 

Email:576c5deb4c82e524cfc9f12d3b118488

Cím: 1185.Bp Nagybánya u. 9

online időpont foglalás ide kattintva elérhető

Kozmetika nyitva tartása: 

Hétfő: 10.00 - 19.00
Kedd: 10.00 - 19.00
Szerda: 10.00 - 19.00
Csütörtök: 10.00 - 19.00
Péntek: 10.00 - 19.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Hasznos tippek-tanácsok

Kozmetikai olajok: a paraffinolaj és növényi olajok összehasonlítása

2021.04.19.

Kozmetikai olajok: a paraffinolaj és növényi olajok összehasonlítása

Kutatásokkal figyelték meg a növényi olajok és paraffinolaj bőrbe való bejutási és megmaradási tulajdonságait, klinikai körülmények között. Köztudott, hogy mindkettő olaj kizárólag a szaruréteg felső rétegeibe tud behatolni. Ezek az olajok segítik a bőr nedvességmegtartását, úgy, hogy közben nem zárják el a pórusokat.

A bőrápolók használata, az olajok, vagy olajbázisú készítmények, jelentősen növelik a bőr hidratáltságát és ellenállóképességét is a környezeti hatásokkal szemben. Száraz és gyulladt bőrre is javasolt a nagyobb mennyiségű lipidet tartalmazó szerek használata. 

Korábbi vizsgálatok szerint a tiszta növényi olajok képesek a bőr mélyebb rétegeiben is kifejteni hatásukat, míg a paraffinolajok nem. Más kutatások szerint pedig a paraffinolaj eltömíti a pórusokat és nem engedi megfelelően lélegezni a bőrt. Erre bizonyítékot nehezen találunk, pedig fontos lenne tisztában lenni, hogyan hatnak bőrünkre ezek az olajok.

Nem invazív in-vivo analízis

A tradicionális in-vitro mérési módszerekhez szükség van bőrminták használatára, ezek pedig nem biztosítják a klinikai állapotokat. Az in-vivo módszerek segítenek meghatározni a vivőanyagok és molekulák behatolási viselkedését, amire a száraz vagy problémás bőr speciális szükségleteihez kifejlesztett bőrápoló kozmetikumok fejlesztésénél van szükség. A nem invazív analízis során valós időben figyelhetjük meg a különböző anyagok bőrbe való bejutását. 

Újabb vizsgálatokkal kiderült, hogy a paraffin-, valamint a jojoba-, és a mandulaolajok is csak a stratum corneum legfelső rétegébe tudtak behatolni. A vizsgált alanyoknál nem találtak különbséget az okklúzió, sem a behatolás tekintetében sem. 

A TEWL-méréssel a stratum corneum védőfunkcióját mérhetjük nem invazív módszerrel. Ép bőr esetén a TEWL-értékek alacsonyak, problémás bőrnél pedig magasabb értéket mutatnak. 

Egyéb módszer, az in-vivo lézeres szkenneléses mikroszkópia reflexiós vagy fluoreszkáló módban, ami az azonos hatóanyagú készítmények hatását vizsgálja az élő dermiszre és epidermiszre. Ez a vizsgálat azért alkalmas az anyagok bőrbe való bejutásának kutatására, mert a korneociták átlátszóak, tehát a látható fény számára átjárhatóak. Patzelt és társai in-vivo lézeres és TEWL mérésekkel vizsgálták a paraffinolaj és a növényi olajok bőrbarrierbe való bejutását és okklúzióját. Kontrollanyagként vazelint használtak, a kísérletben pedig 25 és 50 év közötti személyek vettek részt. A teszt alatt kizárólag csak paraffin, jojoba-, szója-, avokádó-, és mandulaolajat használtak. 

A felvitt anyagok nagyobb része csak a bőr felszínén maradt, a stratum corneum alá nem hatoltak be, az anyagok bejutása csupán a két külső korneocita-rétegre terjedt. A jojoba-, avokádó-, és paraffinolajok a bőrfelszín közelébe és az első korneocita lipidjeibe jutottak. A stratum corneumba pedig csak a szója- és mandulaolaj hatolt be, a harmadik rétegig. 

A kutatás érdekessége, hogy a paraffin és a növényi olajok penetrációja között - eltérő kémiai tulajdonságaik ellenére - nem tapasztaltak hatalmas különbségeket. 

Összességében kiderült, miként hatnak az olajok a bőrünkre és milyen mértékben képesek bejutni a mélyebb rétegekbe. A vizsgált olajok többsége zárt réteget alkot bőrünkön, a TEWL-értékek szerint nem akadályozzák a bőr légzését. Mindkét fajta olaj képes behatolni a stratum corneumba, azonban a növényi olajokat bőrünk felszívja, hiszen hasonló összetételűek, mint a bőr lipidjei.

Többek között ezért, illetve jótékony hatóanyagaik miatt is alkalmasak a száraz bőr hatékony kezelésére. A növényi olajok összetétele természetes. A kozmetikai paraffinolaj ezzel szemben nem bomlik le, valamint nem tartalmaz aktív összetevőket sem, így nem képes táplálni bőrünket. Az viszont az összes vizsgált olajra igaz, hogy vékony filmréteget képezve a bőrön, elősegítik a bőr nedvességvisszatartó képességét.  

Az otthon használható olajokkal kapcsolatban keress bizalommal! 

Várlak a Le Grand Beauty szalonban, a 18. kerületben!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!