Kapcsolat

Lévay Nagy Erika 

Bejelentkezés: +36-70/521-9434

a bemutatkozás ide kattintva elérhető

 

Email:576c5deb4c82e524cfc9f12d3b118488

Cím: 1185.Bp Nagybánya u. 9

online időpont foglalás ide kattintva elérhető

Kozmetika nyitva tartása: 

Hétfő: 10.00 - 19.00
Kedd: 10.00 - 19.00
Szerda: 10.00 - 19.00
Csütörtök: 10.00 - 19.00
Péntek: 10.00 - 19.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Hasznos tippek-tanácsok

Pattanás? Összefügg az étrenddel!

2013.11.03.

Pattanás? Összefügg az étrenddel!

Már eddig is közismert volt, hogy bizonyos élelmiszerek fokozzák a pattanás-hajlamot, most azonban újabb összefüggéseket merültek fel táplálkozás és aknék közt.

Fehér kenyértől aknék?

A University of Hull legújabb kutatásában arra a megállapításra jutott, hogy a magas glikémiás indexű élelmiszerek és a tej ronthat a bőr állapotán.

A pattanásosság nagyon gyakori jelenség, és bár elsősorban kamaszkorban jelentkezik, egyre nagyobb arányban jelentkezik felnőttkorban is. Különösen az arcon lévő aknék lehetnek zavaróak. Olyannyira, hogy egyes kutatások szerint a szociális, érzelmi és pszichológiai hatásuk olyan komoly betegségek hatásaival vetekednek, mint az epilepszia, a cukorbetegség vagy a psoriasis.

Éppen ezért a pattanásoktól szenvedőknek nagyon meg kell fontolniuk, milyen étrendet követnek. Az már eddig is ismert volt, hogy a csokoládé, a mogyoró vagy a zsíros, olajos, túl fűszeres ételek kiválthatják a pattanásokat, de most a magas glikémiás index és a tej is célkeresztbe került - bár ezeket még több bizonyítékkal kell alátámasztani.

A glikémiás index 0-tól 100-ig terjedő skálán mozog, és ötvenes érték fölött beszélhetünk magas számról. Az ilyen típusú eledelek, mint a fehér kenyér, a burgonya és természetesen a cukor hirtelen megemelik a szervezet vércukorszintjét, szénhidráttartalmuk gyorsan felszívódik.

 

Ellenben az alacsony glikémiás indexű ennivalók - mint a legtöbb zöldség, gyümölcs, babfélék, sőt a 70 százaléknál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék - csak lassan emelik meg a vércukorszintet, így az inzulinkiválasztás is csekély lesz. A nagy mennyiségű inzulin kiválasztása segíti elő ugyanis a zsírok elraktározását, és ezzel a túlsúlyt, emellett összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásával is.

Problémás bőr esetén

Az akne az esetek döntő többségében valamilyen kezeléssel gyógyítható, bár a gyógyulás többnyire elhúzódó. Jó eredményt lehet elérni külsőleg alkalmazható szerekkel, ezek különböző szárító hatású, faggyútermelést csökkentő, vagy antibiotikum tartalmú ecsetelők, rázófolyadékok, krémek.

Ha belsőleges terápiára is szükség van, három gyógyszercsoport jöhet szóba: antibiotikumok, hormonok és retinoidok. Ezek receptköteles készítmények, csak orvos írhatja fel őket. Az antibiotikumok csökkentik a baktériumok számát, és ezáltal a gyulladásos reakciót. Nem mindegyik antibiotikum alkalmas azonban az akne kezelésére, a hatékony gyógyszer megválasztása, felírása bőrgyógyász szakorvos feladata.

A hormonális kezelés főként fogamzásgátló tablettákkal valósulhat meg, amelyek főleg a fokozott faggyútermelést csökkenti súlyosabb aknés betegeknél lehet alkalmazni, főként, ha nem reagáltak megfelelően a hagyományos terápiákra. A döntés csakis orvosi feladat lehet.

 

Különösen jó hatású módszer pattanások, kitágult pórusok, aknés hegek, fokozott faggyútermelés ellen a dermaroller, amivel még fiatalítható is a bőr.  A dermaroller egy apró tűket tartalmazó henger, melynek orvosi változatában a tűhosszúság 1,5 mm, ezáltal a bőr mélyebb rétegeibe hatol.. Általában 4 kezelés javasolt, 3-4 hetes intervallumokban- mondja dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza.

Az apró tűszúrások önmagukban is fokozzák a kollagénszintézist, de a kezelés hatékonyságát tovább lehet növelni, ha közben különféle összetételű mezoterápiás szereket (hialuronsav, vitaminok, revitalizáló anyagok, akne ellenes készítmények) kenünk a páciens bőrére, így az apró tűszúrások helyén hatóanyag is bejuttatható.

A kezelést követően egyből javul a bőr állaga, a hosszú távú hatás azonban kb. két hónap múlva jelentkezik, amikor beindul a kollagén szintézis. A kezelések során a faggyútermelés csökken, az aknés hegek javulnak, sőt, a korábbi pattanások bebarnult helyei is világosodnak, miközben a ráncok is kisimulnak.

Várlak szeretettel a 18. kerületben, a Le Grand Beauty szalonban!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!