Kapcsolat

Lévay Nagy Erika 

Bejelentkezés: +36-70/521-9434

a bemutatkozás ide kattintva elérhető

 

Email:576c5deb4c82e524cfc9f12d3b118488

Cím: 1185.Bp Nagybánya u. 9

online időpont foglalás ide kattintva elérhető

Kozmetika nyitva tartása: 

Hétfő: 10.00 - 19.00
Kedd: 10.00 - 19.00
Szerda: 10.00 - 19.00
Csütörtök: 10.00 - 19.00
Péntek: 10.00 - 19.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Hasznos tippek-tanácsok

Hatóanyag lexikon - hasznos hatóanyagokról....

2016.05.27.

Hatóanyag lexikon - hasznos hatóanyagokról....

Itt egy pár olyan hatóanyagokat mutatok be részletesen, amelyek hasznosak az arcbőr a bőr és az egész emberi szervezet számára.

A-vitamin

INCI név:  Retinyl Palmitate

A retinol-palmitát a retinol észteresített formája, az eltárolhatóságot szolgálja (a szervezet is így tartósítja), viszont a bőrbe való felszívódáskor visszabontódik retinollá majd hasznosul és végül retinol-savvá alakul. Funkcióját tekintve a bőrön és hajban található hámsejtek elválasztódását segíti elő. Így az új sejtek könnyebben tudnak kialakulni, ezáltal “felfrissíti” a bőrt vagy a hajszálakat.

AHA-sav

INCI név:  Alpha Hydroxy Acid

A termékeinkben használt AHA-k növényi eredetűek, a fekete áfonya, a cukornád, a cukorjuhar, a citrom és a narancs gyümölcseiből készült kivonat. Fő összetevői: - A glikolsav kis mérete miatt képes mélyebbre hatolni, a puha bőr érzetét biztosítja. - A tejsav hidratáló hatású. - A citromsav stimulálja a kollagén szintézist. - Az almasav és a borkősav a bőr elaszticitását javítja. Ezek img_0426.jpgaz anyagok valójában a bőr hámlasztásában segítenek. Az elhalt hámsejtek összetartó kémiai kötések felbontása által azok könnyebben távozhatnak a hámréteg alsóbb rétegeiből is. Emellett képesek a sejtanyagcsere-folyamatoknak kedvező útvonalat kialakítani, így fiatal és egészséges megjelenésű lehet a bőrfelület.

Alga kivonat

INCI név:  Fucus Vesiculosus Extract

A hólyagmoszat, a barnamoszatok osztályába tartozó vízi növény, melynek moszattestéből (tallusz) nyert kivonat jód és alginsav tartalmú. Az alginsav [C6H8O6]n egy anionos (negatív össztöltésű) poliszacharid (több monoszacharidból álló, glikozidos kötés által kapcsolt nagy szénhidrát molekula). Nagy vízmegkötő képességű, akár saját tömegének 2-300-szorosát is képes megtartani, így a hámréteg hidratálásában is segítséget tud nyújtani. A jód jóllehet önmagában szobahőmérsékleten szublimál, azonban képes a bőrön keresztül is felszívódni, csökkenthető a gyulladások, sebek gyógyulási ideje, mivel az új sejtek kialakulására kedvezően hat, nyílt sebbe viszont nem ajánlott alkalmazni (jódérzékenység esetén).

Allantoin

INCI név:  Allantoin

A fekete nadálytőből nyert kivonat régóta kerül gyógyászati és kozmetikai felhasználásra. Az emberi szervezetben természetesen fel nem lelhető vegyület, (mivel az azt előállító enzim sincs jelen a majomszabásúak szervezetében) mindazonáltal bőrkondicionáló képessége világszerte ismert és elismert. Tudományosan igazolt tény, hogy külsőleges használatával csökkenthetők a gyulladásos és viszketéses bőrproblémák. Emellett segítséget nyújt a vízhiányos, repedezett és irritált bőrfelületnek oly módon, hogy annak vízmegkötő képességét fokozza, így visszaállítva annak hidratáltságát, felpuhítva azt.

Aloe kivonat

INCI név:  Aloe Ferox Leaf Extract

A növény Dél-Afrikában őshonos, azonban a világ számos táján termesztett (India, Kína, Egyiptom), még dísznövényként is használt. Tartalmaz nyálkaanyagokat és gyantaszerű anyagokat, mint aloe emodint. A növényi nyálkák nagy molekulasúlyú poliszacharidok. Mindkét anyag fertőtlenítő tulajdonságú és gyulladáscsökkentő hatású. A kivonat további hatása még az összehúzó képessége, miközben összetételének köszönhetően könnyen felszívódik és hidratálja a hámréteget.

Árnika kivonat

INCI név:  Arnica Montana Flower Extract

Az árnika virágából készült kivonat a népi gyógyászatban elismert gyógyhatású alapanyagnak számított. Segítséget nyújthat gyulladásos fájdalmak, zúzódások, rándulások okozta fájdalmak kezelésében. Fertőtlenítő és stimuláló hatása is ismert.

Aszkorbinsav

INCI név:  Ascorbic Acid

Az aszkorbinsav, más nevén C-vitamin, egy szerves vegyület, amely a szervezet helyes működéséhez többféleképpen hozzájárul. Az aszkorbinsav valójában gyűjtőnév, mivel 2 vegyület tartozik ide, az L- és a D-aszkorbinsavak. Enantiomerei (tükörképei) egymásnak mivel összegképletük egyezik, szerkezeti képletük viszont eltérő, az L-aszkorbinsav természetes (növényi eredetű), míg a D- mesterséges, és a sejti működést nem befolyásolja pozitív irányban. A bőrápolás terén jelentős tulajdonságokkal rendelkezik. Antioxidáns hatású, ebből kifolyólag alkalmas túlzott napi sugárzásból adódó sérülések kezelésére, csökkenti az irritáltságot, gyulladtságot. Ezen felül közrejátszik a kollagén szintézis részfolyamatainál, így lassíthatja az öregedési folyamatok jelentkezését.

Avokádóolaj

INCI név:  Persea Gratissima Oil

Az avokádó olaj 85%-ban telítetlen zsírsavakból áll. Az érett termésből A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint aránylag nagy mennyiségben tartalmazó olajat nyernek ki. A benne található fitoszterinek (növényi szteránvázas szerves vegyület) felépítésükben hasonlóak a bőrben található koleszterinhez. E tulajdonságoknak köszönhetően az avokádó olaj ápolja a száraz, kirepedezett, ekcémás bőrt is, elősegíti a sejtmegújulást. Gyakran alkalmazzák érzékeny, gyulladásra hajlamos bőr esetén, illetve hegek kezelésére is.

Azeloglicin

INCI név:  Potassium Azeloyl Diglycinate

Az azeloglicin egy olyan szerves vegyület, amely kifejezetten a bőrben található faggyúmirigyek által kiválasztott váladék (sebum) termelődésének mennyiségét mérsékli. Ahhoz, hogy bőrünk képes legyen ellátni külső mechanikus és egyéb hatásoktól védő funkcióját nélkülözhetetlen egy olajos, zsíros külső védőréteg (faggyú) kialakítása. Azonban a faggyúmirigyek túlzott működése aknés, gyulladt bőrfelülethez vezethet, amely részben élesztő baktériumoknak köszönhető (ezt az étrend illetve életvitel is befolyásolja). A hatóanyag fertőtlenítő hatása miatt képes az esetleg már kialakult, ilyen jellegű bőrproblémák kezelésére.

Betain

INCI név:  Betaine

Két legfontosabb tulajdonsága a hidratálás (ezt magasabb hatásfokkal végzi, mint a glicerin), és az irritáció elleni védelem. Ez utóbbi tulajdonsága miatt arra is használják, hogy egyéb irritáló komponensek hatását kivédjék/mérsékeljék vele.

Borsmentaolaj

INCI név:  Mentha Piperita Oil

A borsmenta olaj kiemelkedő hatóanyaga a mentol. Ez egy olyan illóolaj, mely fertőtlenítő, irritáltságot enyhítő, az idegi pályákon hűsítő érzetet keltő tulajdonságai miatt ismert és alkalmazott.

Borsó fehérje (Hidrolizált)

INCI név:  Hydrolyzed Pea Protein

Az őssejtek pluripotens (több szempontból is hatékony, sokrétű) sejtek, mivel képesek elválasztódni bármilyen szövetalkotóvá. Születésünktől fogva éri bőrünket belső és külső roncsoló hatás, amelyek felhalmozódása a kor előrehaladtával nehezíti a sejtek megújuló képességét. A hidrolizált borsó fehérje a hámrétegben elhelyezkedő őssejtek aktivitását képes fokozni, amennyiben a körülmények is alkalmasak, így feljavulhat a bőr állaga, kinézete. Teljesen (ehető) növényi eredetű, nincs negatív mellékhatása.

Cickafarkfű / Cickafarkfű kivonat

INCI név:  Achillea Millefolium Flower/Leaf/Stem / Achillea Millefolium Flower/Leaf/Stem Extract

A cickafark fajok közül a legismertebb a közönséges cickafark – olyannyira, hogy amikor a köznyelvben cickafarkról beszélünk, szinte mindig a közönséges cickafarkra utal. Illóolaja kamazulén tartalmú (szerves aromás vegyület), ami pedig gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és enyhe hámosító hatású. Betain tartalma miatt fokozza a hám vízmegkötő képességet.

Citromfű / Citromfűolaj

INCI név:  Melissa Officinalis Leaf Powder / Melissa Officinalis Leaf Oil

A citromfű eredetileg a Földközi-tenger térségéből és Nyugat-Ázsiából származik. Az ókori görögök használták először, kolostorok fontos gyógynövényének számított. Fontos hatóanyagai az illóolajok, a flavonoidok és a terpén vegyületek. Hatásai közül kiemelendő az idegnyugtató, feszültségoldó, gyulladáscsökkentő illetve kimagasló antioxidáns aktivitása.

Commiphora Mukul Resin Extract & Coleus Forskohlii Root Extract

INCI név:  Commiphora Mukul Resin Extract & Coleus Forskohlii Root Extract

Ez a két kivonat a Guggul és Plectranthus barbatus növényekből származik, az indiai ayurvédikus gyógyászatban már évezredek óta alkalmazott összetevők. Hatóanyaga a forskolin. Ez egy olyan szerves vegyület, amely beindítja egy enzim, az adenilát-cikláz termelődését, amely egy másik szerves anyagot választ el, a ciklikus adenozin-monofoszfát molekulát. Ez a molekula felelős azért, hogy a sejteken belül beindulhasson a lipolízis (az elraktározott zsírsejtek lebontása) és könnyebb átjárhatóságot biztosít ezen molekulák forgalmához.

Dióolaj

INCI név:  Juglans Regia Seed Oil

A közönséges dió, más nevén király dió, Perzsiából származik, Európában a rómaiak terjesztették el. Élelmiszerként régóta használt termése a kozmetikai illetve a gyógyszeripar számára is hasznosnak bizonyult. A felhasználás alapját az a tény képezi, hogy a dióolaj tartalmaz legnagyobb mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsavakat (omega-3,6,9), ezen felül található benne egyszeresen telítetlen, és telített zsírsav is. Kozmetikailag a száraz, repedezett esetleg ekcémás vagy psoriasisos bőrfelületek kezelésére alkalmas. Táplálja a sejtek fejlődését, így visszanyerhető az egészséges bőr külleme és érzete.

E-vitamin

INCI név:  Tocopherol

Az E-vitamin, más néven tokoferol, növeli a bőr nedvességtartalmát, lágyságát és simaságát. Ezen kívül fényvédő hatása is ismert, véd a káros sugaraktól. Fontos szerepe van a szabadgyökök kialakulásának megakadályozásában. Szabadgyökök a bőrben is keletkeznek ultraibolya sugárzás hatására, és károsítják a bőr szerkezetét. Részben ennek az eredménye a bőr öregedése és a bőrrák kialakulása is. Kozmetikai készítményekben mint a bőr öregedését gátló (anti-aging) vitamint alkalmazzák. Nagy koncentrációban (2-5%) alkalmazva jó sejtvédő, vitalizáló hatású.

Fekete nadálytő kivonat

INCI név:  Symphytum Officinale Root Extract

Az allantoin tartalmú kivonat, mely a fekete nadálytő gyökeréből készül világszerte elismert gyógyhatású készítmény. Allantoin tartalmának köszönhetően gyulladások, irritáltság-érzet csökkentésére alkalmas, sőt az új hámsejtek kialakulásának is kedvez.

Fűszerköményolaj

INCI név:  Carum Carvi Fruit Oil

A fűszerkömény olaj egyik hatóanyaga a Karvon, egy terpenoid (izoprén [C5H8]n egységekből összeálló terpén származék, amelyhez többféle funkciós csoport is kapcsolódhat). Fertőtlenítő és összehúzó hatású. Ezen kívül enyhe feszültségoldó hatása is ismert. Viszkető, zsíros bőrre és fejbőrre, illetve pattanások ellen ajánlott.

Galactoarabinan

INCI név:  Galactoarabinan

Egy, kifejezetten Amerika észak-nyugati részén honos vörösfenyőfajta, a Larix laricina terméséből nyert kivonat a galactoarabinan. Ez valójában egy poliszacharid (2 vagy több szénhidrát-molekulából álló cukormolekula), melyről tanulmányok folytán kiderült, hogy kifejezetten alkalmas kozmetikai célú felhasználásra. Bizonyított, hogy indukálja az új hámsejtek képződését, elősegítve az elhalt hámsejtek bőr felszínére való kijutását. Ezzel valójában a finom ráncok mérséklődését eredményezi. Amellett, hogy az új sejtek vízmegkötő képessége magasabb, mint az öregebbeké, még természetes hidratáló funkcióval is rendelkezik.

Gyógyiszap

INCI név:  Limus

A huminsavak kémiai értelemben poli-hidroxi-karbonsavak quinon és szemi-quinon csoportokkal.
A huminsavak elektron és aktív-oxigén transzfer molekulaként viselkednek biológiai rendszerekben. Ezen képességük lehetővé teszi, hogy mint katalizátorok részt vegyenek a sejtlégzési folyamatokban, hasonlóan a FAD és NADH koenzimekhez.
 A huminsavak, mint katalizátorok felgyorsítják a sejtlégzési folyamatot és ezáltal indirekt módon a citrátkör energiatermelését. Ennek hatásaként több energia válik szabaddá a sejtekben.

Hexapeptid-11

INCI név:  Hexapeptide-11

A hexapeptid-11 egy erjesztéses eljárás folyamán leválasztott fehérje molekula. A botox természetes alternatívájaként használjuk termékeinkben, mivel képes a már kialakult ráncok mérséklésében, illetve a bőr szerkezeti merevségét visszaadni. Tanulmány készült a hatóanyagról, melyben fény derült arra, hogy hozzájárulhat a bőr elaszticitásának (rugalmasságának) helyreállításában, fokozva az esetleg stressz vagy egyéb külső hatások által megviselt bőr sejtjeinek vízmegkötő képességét. Így a bőr finom tapintását, egyenletes textúráját mihamarabb visszanyerheti. A Hexapeptide-11 semmilyen veszélyt vagy kockázatot nem rejt magában, a botoxxal szemben, ami valójában idegméreg.

Hibiszkusz kivonat

INCI név:  Hibiscus Sabdariffa Flower Extract

A Szudáni hibiszkusz eredetileg Indiától Malajziáig volt őshonos, mára a világ valamennyi trópusi táján és a meleg mérsékelt égövben is termesztik. Antioxidáns tartalma segít megakadályozni a szabadgyökök által végzett sejtroncsoló hatást, így akadályozza meg a bőr korai elöregedését. Tartalmaz még grossypetint is, ami egy flavonoid származék (a flavonról kapta a vegyületcsoport a nevét, szerves, gyűrűs vegyületek) és erős fertőtlenítő hatású, illetve adsztringens (összehúzó) tulajdonságú.

Hyaluronsav - Nátrium-hyaluronát

INCI név:  Sodium Hyaluronate

A hyaluronsav megtalálható már az újszülött szervezetben is, azonban a kor előrehaladtával folyamatosan csökken a szervezetben jelenlévő mennyisége. Szerepe a bőrben illetve az izületi folyadékban jelentős. A hám réteg vízháztartását tartja szinten. Hiánya okozza részben a bőr öregedését.

Hydroxyethyl Urea

INCI név:  Hydroxyethyl Urea

Egy olyan szerves vegyület, mely nitrogén tartalmú. Kozmetikai készítményekben, kifejezetten haj és fejbőr ápolási termékekben, mint hidratálószer kerül alkalmazásra. Biológiai úton teljesen lebomlik, nem hagy ragadós, tapadós utóérzetet maga után, miközben saját molekula tömegének 82%-át (ez magas aránynak számít, a glicerin csak 34%-ot) képes megkötni légköri páratartalom formájában, ezáltal segít feljavítani az alkalmazott bőrfelület (kifejezetten a hám réteg) nedvességtartalmát. A nedvességtartalom növekedése egyenes úton köthető a bőr elaszticitásának (rugalmasságának) javulásához, így kellemes tapintást és szép kinézetet biztosít a bőr számára. Megjegyzendő viszont, hogy a nedvességtartalom önmagában nem elegendő a bőr elaszticitásának és egészséges kinézetének fenntartásához, csupán reakcióteret ad, hogy a szükséges sejtanyagcsere-folyamatok biztosan, kellő időben és gyakorisággal lejátszódhassanak, tehát közvetett módon nyújt segítséget.

Hydroxypropyltrimonium Honey

INCI név:  Hydroxypropyltrimonium Honey

A nyers méz szépészeti alkalmazása több évszázados múltra tekinthet vissza nedvesítő, hidratáló tulajdonsága révén, viszont természetes formájában magas viszkozitású, sűrűn folyó, nehezen kenhető anyag, így hidratáló képessége sem túl magas. Pont ebből adódóan csupán említésre is épphogy csak alkalmas mennyiségben szerepelt különböző kozmetikai készítményekben. Azonban a termékeinkben használt, nevezzük méz “esszenciának”, magában hordozza a méz ezen kiváló tulajdonságát a hátulütők nélkül. Bizonyított, hogy képes megkötni a légköri nedvességet és így (kétszer!) jobban hidratálja a bőrt mint a glicerin. Előnye még a készítmények, hogy kationos (pozitív) töltéssel rendelkezik, így a bőr és haj természetesen anionos (negatív) jellegével jól tud azonosulni, nem hagy száraz, ragadós utóérzetet használat után, illetve csökkenti a bőrön és hajon felhalmozott statikus elektromosságot. Kis moláris tömege és mérete révén képes a hajszálak mélyebb rétegeibe hatolni, annak fényességét megőrizni. Könnyebb kifésülhetőséget kölcsönöz a hajnak.

Ichtiol

INCI név:  Ichtammol

Az ichtiol az ichtiolitok száraz lepárlásából nyert olajszerű anyag, palakőzetből származnak, amelyek tengeri állati maradványokban gazdagok. Faggyúmirigy-működést szabályozó, gyulladásgátló, rendelkezik fertőtlenítő, nyugtató hatással. Ezen tulajdonságai révén alkalmas ekcéma, pattanás és psoriasisos bőrpanaszok kezelésére. Erős hatású, teljesen elfedi a tüneteket. Csak olyan bőrprobléma esetén szabad alkalmazni, ahol megállapításra kerültek bőrproblémát kiváltó belső okok is.

Joghurtpor

INCI név:  Yogurt Powder

A joghurt por, mint kozmetikai szer, felhasználása meglepő lehet első hallásra, mivel többnyire ételekben vagy késztermékként kerül előállításra. Azonban gyártó által igazolt, hogy képes a hámra került, a test számára kóros baktériumok fejlődését gátolni, a bőrön természetesen jelenlévő hasznos baktériumok javára. Működését tekintve nincs antibakteriális hatása (nem öli meg sem a kóros, sem a hasznos baktériumokat). Ezen kívül képes ellátni a bőrt fehérjével, laktózzal (tejcukor) és vitaminokkal. Segít a bőr vízmegkötő képességének javításában és enyhe savasságának köszönhetően közel bőrsemleges pH-jú.

Kakaóvaj

INCI név:  Theobroma Cacao Seed Butter

Manapság (jogosan) nagy visszhangnak örvendő hatóanyag a kakaóvaj, amely a pörkölt kakaóbabból kinyert zsírszerű anyag. Kozmetikai célra való felhasználását az tette létjogosultá, hogy antioxidáns tartalma segít megakadályozni a szabadgyökök által végzett sejtroncsoló hatást, védve a bőrt a korai elöregedéstől. A kakaóvajat tartalmazó termékeink felhelyezés után egy vékony védőréteget alakítanak ki, amely egyrészt hozzájárul a bőr nedvességtartalmának megőrzéséhez, illetve védelmet adhat kellemetlen ingerek ellen. Ebből kifolyólag alkalmas lehet száraz, ekcémás bőrtípusok kezelésére vagy a nap hatásai által megviselt bőrfelületre.

Kakukkfű / Kakukkfűolaj

INCI név:  Thymus Vulgaris Leaf / Thymus Vulgaris Oil

A mezei kakukkfű a világ minden táján elismert gyógynövény, hűléses, illetve egyéb légúti megbetegedések esetén gyakorta alkalmazzák. 1719-ben Neumann Caspar fedezte fel illóolajának fő hatóanyagát, a timolt, mely egy erőteljes antiszeptikus (fertőtlenítő) terpenoid (izoprén [C5H8]n egységekből összeálló terpén származék, amelyhez többféle funkciós csoport is kapcsolódhat). Található még benne karvakrol, a timol konstitúciós izomerje (azonos összegképlet mellett az alkotó atomok kapcsolódási sorrendje eltér), amely szintúgy fertőtlenítő hatású.

Kámfor

INCI név:  Camphor

A kámfor a rozmaring olajban is megtalálható szerves vegyület. A mentolhoz hasonló tulajdonságú, antimikrobiális, irritáltságát-érzetet csökkentő, hűsítő érzetet keltő, enyhe érzéstelenítő hatású. A népi gyógyászat egyik elismert hatóanyaga.

Kamillavirág

INCI név:  Chamomilla Recutita Flower

Nemesítése Magyarországon az 1960-as években kezdődött; több államilag elismert fajtája van. Begyűjtése vadon termő és termesztett állományból egyaránt történik. Virágait akkor gyűjtik, amikor fehér nyeles virágszirmai vízszintesen állnak. Virágzatának hatóanyagai: illóolaj, amely kékes színű a lepárlás alatt képződő kamazuléntől; az illóolaj további hatóanyagai: bisaboloidok és bisabolol-oxidok. Nem illékony hatóanyagok a flavonoidok, ezek glikozidjai, kumarinok, pektinszerű nyálkaanyagok.

Koffein kivonat

INCI név:  Coffea Arabica Seed Extract

A kávécserje Etiópiában őshonos, vadkávénak is szokás mondani, a manapság fogyasztásra szánt kávéfélék már fajok keresztezéséből származnak. Termése a kávébab, melyből a kivonatot is készítik. Jelentős mennyiségben tartalmaz koffeint (C8H10N4O2), amely antioxidáns tulajdonságú, illetve gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vörösséget, stimulálja a biológiailag aktív térrészek funkcióit, mivel hatása által ellazítja a simaizmokat, ezáltal tágulnak a vérerek.

Kollagén

INCI név:  Collagen

A kollagén egy fehérje molekula , az állati szervezetek képesek magunknak szintetizálni, a teljes testi fehérjemennyiség 30-35%-át teszi ki és számos típusa (28) létezik, amelyek a szervezeten belül más és más helyen látják el funkciójukat. A kötőszövetekben, a fogakat alkotó dentinben, csontokban, ízületekben, inakban, a szaruhártyában sőt a vérerekben is jelentős mennyiségben és funkciókkal rendelkezik. A kollagén, típustól függetlenül, döntően az adott szövet integritását (szerkezeti merevség) hivatott biztosítani. A fehérjék aminosavakból épülnek fel, a kollagént túlnyomó többségben Glycin, Prolin, (valamint C-vitamin kofaktor jelenlétében) Hidroxiprolin és Hidroxilizin alkotja. Tripla-hélix (2 alfa-1 és 1 alfa-2 láncból felépülő csavarvonal vagy spirál) térszerkezetű, ezáltal nagy húzószilárdságú, ellenálló a mechanikus hatásokkal szemben (ezért nem ereszkedik meg a bőr vagy törik el a csont spontán). A kor előrehaladtával a kollagén szintézis a kezdetihez képest lelassul, ezért kezdenek idővel megjelenni a ráncok, fájó ízületek, lassabban gyógyuló sebek.

Körömvirág

INCI név:  Calendula Officinalis Flower

A körömvirág régi hagyományokkal rendelkezik, nemcsak kolostorok kertjeiben volt megtalálható, de a nép körében is használták számos eredetű bántalmakra. Az illóolajok biztosítják erőteljes aromáját, melyek antibakteriális hatásúak, a calendula-szaponinok pedig gyulladáscsökkentők.

Kurkuma kivonat

INCI név:  Curcuma Longa Root Extract

Trópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Közel egy méter magasra nő, a gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, ebből hosszúkás mellékgumók ágaznak szét, amelyből a kivonatot is készítik. Hatóanyagai kurkumin (C14H14O4 ) származékok, a kurkuma sárgás színéért felelősek, és nagyrészt ezeknek tulajdonítható antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása.

Lanolin

INCI név:  Adeps Lanae

Latin nevéből adódóan gyapjú zsírként is szokták emlegetni, ami kémiai értelemben nem igaz, mivel nem tartalmaz glicerideket, a zsírok építőkövét. Célszerűbb inkább a viasz elnevezés, függetlenül attól, hogy ez állati származék (a gyapjúnyírás egyik terméke). Vízmegkötőszerként jól használható, mivel nagy hasonlóságot mutatnak a szarurétegben található lipidekkel. A vezikulák - folyadékot közrezáró lipid kettős réteg - tartják egyensúlyban a bőr nedvességtartamát, és a lanolinban ugyan úgy kialakulhatnak ezek a vezikulák. Ezáltal bőrpuhító hatása is van. Vizsgálatok alapján nem irritáló hatású még ésszerűtlen (50%) alkalmazás mellett sem, még szélsőséges dermatológiai esetekben sem, de allergiára hajlamos felhasználók mindenképp konzultáljanak bőrgyógyásszal.

Lecitin

INCI név:  Lecithin

A lecitineket állati és növényi szövetekben megtalálható sárgás-barnás zsírszerű vegyületek összessége képezi, amelyek kénsav, glikolipid, glycerin, foszfolipid és triglicerid tartalmúak. Amfipatikus vegyület, ami azt jelenti, hogy egyszerre tartalmaz hidrofil (víz-vonzó) és lipofil (zsír-vonzó) molekularészeket, a sejtmembrán is hasonlóképpen épül fel. Kozmetikai szempontból fontos hatása, hogy a száraz, pelyhedző, sérült bőr további romlását meggátolja, segít annak teltségét visszaállítani.

Levendulavirág / Levendulaolaj

INCI név:  Lavandula Angustifolia Flower / Lavandula Angustifolia Oil

A közönséges levendula eredetileg a mediterrán flórához tartozik, a középkorban csak kolostorok kertjeiben volt megtalálható, azonban az 1920-as évek közepén Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője – telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt. A levendula kifejezetten aromás, a legtöbb ember által kellemesnek vélt illata van, melynek az illóolajok a legfőbb oka. A népi gyógyászatban fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazták. Aromaterápiás kezeléseknél használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású, segít relaxálni.

Ligetszépeolaj

INCI név:  Oenothera Biennis Seed Oil

A ligetszépe olaj, a növény fekete magjából sajtolt, roppant értékes, zsírsavakban gazdag folyadék. Több mint 74 %-ban tartalmaz linolsavat, kisebb mértékben olajsavat (esszenciális zsírsavak, más nevükön telítetlen zsírsavak, amelyek a szervezet által elő nem állítható, viszont annak helyes működése szempontjából elengedhetetlen szerves vegyületek). Tartalmaz még gamma-linolénsavat (nem összekeverendő az alfa-linolénsavval, ami az omega-3 zsírsav), egy pótolhatatlan többszörösen telítetlen zsírsav, amely az emberi szervezetben nem képződik, viszont fontos összetevője a sejtfalnak. Ha kevés van belőle, felbomlik a vízháztartás egyensúlya, kiszáradáshoz, ráncosodáshoz, allergiához, sőt ekcémához vezethet.

Lysine Carboxymethyl Cysteinate / Lysine Thiazolidine Carboxylate

INCI név:  Lysine Carboxymethyl Cysteinate / Lysine Thiazolidine Carboxylate

Ez a két szerves vegyület kén tartalmú aminosavakat takar, amelyeket mesterségesen állítanak elő. Kén tartalmú gyógykátrányokat már régebb óta alkalmaznak bőrgyógyászati célra. Ezek az anyagokat azért szintetizálják, hogy hasonló hatást lehessen előidézni velük, miközben bőrbarát is marad, és megjelenésében és szagában sem lesz taszító. A faggyúmirigyek által termelt váladék mennyiségét szabályozzák, (amelyet élesztőbaktériumok befolyásolnak) túlműködés esetén mérséklik. Gyulladt bőrfelületeken (seborrhea), akár fejbőrön is alkalmazható, nem irritatív hatású.

Makadámiaolaj

INCI név:  Macadamia Ternifolia Seed Oil

Rendszeres használatával a bőr visszanyerheti rugalmasságát, feszességét. Lassítja az öregedési folyamatokat. Táplálja, hidratálja, kisimítja a száraz, igénybe vett bőrt. Gyorsan felszívódik, nem hagy zsíros érzést a bőrön. Gyulladáscsökkentő ezért kifejezetten ajánlott érzékeny, gyulladásra hajlamos vagy irritált bőrűeknek. Exkluzív testolaj. Aromaterápiában is népszerű. Smink eltávolítására is használható. Segíthet terhességi csíkok (striák) eltüntetésében. Nemcsak a bőrnek a hajnak is hasznos, hajpakolást vagy hajvégápolóként is természetes segítséget nyújt.

Mandulaolaj

INCI név:  Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Az édes mandula olaja a növény terméséből nyerhető ki, így természetesen magas mennyiségben tartalmaz zsírsavakat és A, B1, B2, B6 és E vitaminokat. Mivel könnyen felszívódik alkalmas száraz, megviselt, esetleg gyulladt bőrtípusok sima, puha tapintásának visszaadásához. Kis mértékben hidratáló tulajdonságú és az előbb említett anyagok miatt képes megújítani, feljavítani a bőr minőségét. Visszanyerhetővé válik a telt, természetesen fényes bőrfelszín.

Mandulamag-őrlemény

INCI név:  Prunus Amygdalus Dulcis Shell Powder / Prunus Amygdalus Dulcis Bark Powder

A mandula magjából készített őrlemény kíméletesen eltávolítja a bőrfelszínről az elhalt hámsejteket, ezáltal jobb vérellátást biztosít a bőrnek. Finom mechanikai radír, alkalmas az erős vagy foltokban való hámlási formák egyszerű megelőzésére vagy kezelésére.

Meggymagolaj

INCI név:  Prunus Cerasus Seed Oil

A meggymagból nyert olaj többek között tartalmaz linol- és olajsavakat (esszenciális zsírsavak, más nevükön telítetlen zsírsavak, amelyek a szervezet által elő nem állítható, viszont annak helyes működése szempontjából elengedhetetlen szerves vegyületek). Antioxidáns hatású, védi a hámréteget a szabadgyökök sejtroncsoló hatásától.

Méhviasz

INCI név:  Cera Alba

A méhviasz felhasználása évezredes hagyományra tekint vissza, többek közt házak vízállóságát biztosították vele, sőt hírvivőeszközként is alkalmazták. A kozmetikában a bőr hidratáltságának megőrzésére, illetve pórusok tisztán tartására ad lehetőséget. Konzisztencianövelő hatása úgy nyilvánul meg, hogy sűrűbb állagot biztosít termékeinknek, miközben csak egy könnyű és selymes védő filmréteget képez a bőrön.

Nátrium-piroglutamát

INCI név:  Sodium PCA

A nátrium-piroglutamát az L-piroglutaminsav nátrium sója, egy aminosav származék, az eltarthatóság végett lett sósítva, azonban a bőrbe vagy hajba való felszívódás után visszaalakul piroglutaminsavvá, hogy hasznosulni tudjon. A szervezetben természetesen előforduló vegyület, mennyisége az NMF (natural moisturizing factor – természetes nedvesítő faktor) 12%-át teszi ki. A bőr integritását (szerkezeti merevség) szinten tartó aminosavaknak segít a hám rétegen való áthatoláson, hogy azok elvégezhessék bőrkondicionáló funkcióikat. Higroszkópos, jól magához tudja kötni a víz molekulákat, ezzel biztosítva a könnyebb áthatolhatóságot az egyéb aminosavak számára, így azok eljuthatnak a bioaktív térrészekre.

Olivaolaj

INCI név:  Olea Europaea Oil Unsaponifiables / Hydrogenated Olive Oil

Az oliva olaj többnyire az étrendben gyakorolt hatásairól ismert, azonban kozmetikai célú felhasználásra is alkalmas. Az oliva olajat zsírsavak alkotják, van köztük (kis mértékben) telített, nagy részt viszont egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak. A bőrápolásban két számottevő tulajdonsággal rendelkezik, egyrészt antioxidáns, a szabadgyökök sejtromboló hatását mérsékli, másrészt a bőr hidratáltságát segít megőrizni, mivel aránylag könnyen elegyedik vízzel (jó vivőanyag), segíthet ezt a nedvességet a bőrben tartani.

Paprika kivonat

INCI név:  Capsicum Frutescens Resin

A kapszaicin [C18H27NO3], a paprika gyümölcséből nyert gyantás anyag. Kezdeti hatását a bőrben található fájdalomérzékelő receptorok aktiválása révén fejti ki, ami vazoaktív neuropeptidek felszabadulása folyamán bőrkipirosodást és szúró érzést eredményez. Megélénkül a bőrben a vérkeringés, mely fokozott bőranyagcserét indukál, és ez a kedvező kozmetikai hatás használható ki többek között az anti-cellulit és helyi zsírpárnák kezelése során. Hatásmechanizmusából kifolyólag átmeneti helyi érzéketlenséget eredményezhet, így alkalmazásakor fontos körültekintően eljárni.

Paradicsom kivonat

INCI név:  Solanum Lycopersicum Fruit Extract

A paradicsomból nyert kivonat két hatóanyagra bontható, a fitoénre és a fitofluénre, melyek karotinoid származékok. A karotinoidoknak két csoportja létezik, a karotinok, melyek pusztán szénhidrogénekből épülnek és a xantofilok, melyekben található oxigén is. A karotinoidok állati szervezetekben nem előállítható anyagok, fotoszintetizáló növények állítják elő bioszintézis folytán, egyik terméke a folyamatnak a béta-karotin, az A-vitamin előanyaga. Az említett 2 karotin-vegyület köztes termék és táplálkozás útján a szervezetben számos helyen megjelenik, többek között a bőrben is. Hatásukat tekintve szabadgyökfogók, gyulladáscsökkentők és enyhe UVB és UVA szűrők említési sorrend szerint.

Ricinusolaj

INCI név:  Ricinus Communis Seed Oil

A ricinus növény magjából nyert olaj 40-60%-ban triglicerideket tartalmaz, amelynek döntő része ricinolsav, amely egy egyszeresen telítetlen zsírsav. Az esszenciális zsírsavak, más nevükön telítetlen zsírsavak, a szervezet által elő nem állítható, viszont annak helyes működése szempontjából elengedhetetlen szerves vegyületek. Ezen felül klinikailag igazoltan gyulladáscsökkentő hatású.

Rizskeményítő

INCI név:  Oryza Sativa Starch

A rizs keményítő egy poliszacharid (több monoszacharidból álló, glikozidos kötés által kapcsolt nagy szénhidrát molekula), általában élelmezési célra használják fel, sőt papírkészítéshez is fontos alapanyag (adhezív – ragasztó). Kozmetikai termékekben a zsírkő (talkum) helyettesítésére használják, mivel ugyan olyan matt fényt kölcsönöz a bőrnek, viszont azzal ellentétben nem von el nedvességet a bőrtől.

Rozmaringolaj

INCI név:  Rosmarinus Officinalis Oil

A rozmaring illóolajának a népi gyógyászatban többek közt keringésjavító, nyugtató, fájdalomcsökkentő, gyulladáscsökkentő, összehúzó és fertőzésgátló hatásokat tulajdonítottak. Az illóolaj legfőbb hatásai közül a bőrvörösítő (a bőr és a bőr alatti szövetek vérkeringését fokozó, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatások emelendők ki. Használják még idegerősítő, stimuláló fürdőkben adalékanyagként is.

Shea vaj

INCI név:  Butyrospermum Parkii Butter

A termékeinkben felhasznált shea vaj egy, kizárólag Afrika trópusi övezetében honos fafajta, a karité/shea (ejtsd:sí, síöh) fa csonthéjas terméséből kinyert zsírszerű anyag. Nemcsak állagának, hanem a benne található A és E vitaminoknak, valamint esszenciális (telítetlen, omega-3,6) zsírsavaknak köszönhetően alkalmas szépségápolási felhasználásra. Mivel valójában zsírsavakból épül fel, hozzájárulhat a bőr nedvességtartalmának megőrzéséhez. Az A- és E-vitaminok gyökfogó hatásukról ismertek, hatékony segítséget nyújthatnak leégés után alkalmazva, sőt gyulladásos panaszok esetén is érdemleges enyhülést adhatnak. Akár aknés, ekcémás és pszoriázisos bőrpanaszok esetén is ajánlatos (rendszeres) használata. Az F-vitamin valójában az esszenciális zsírsavakat foglalja magába (a vitamin fogalmának pontosan nem felel meg, mivel az esszenciális zsírsavakból a szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége), amely 2 fő telítetlen zsírsav fajtából tevődik össze, az omega-3 és az omega-6 zsírsavakból. Az esszenciális (telítetlen) zsírsavak az emberi szervezet által elő nem állítható, de annak megfelelő működéséhez elengedhetetlen anyagok. Az “F-vitamin” hiánya könnyen megnyilvánulhat a bőr túlzott szárazságában, nehéz gyógyulóképességében, sőt ekcémás reakcióban.

Szőlőmagolaj

INCI név:  Vitis Vinifera Seed Oil

A szőlő magjából készült olaj nagyon gazdag telítetlen zsírsavakban (esszenciális zsírsavak, más nevükön telítetlen zsírsavak, amelyek a szervezet által elő nem állítható, viszont annak helyes működése szempontjából elengedhetetlen szerves vegyületek), mint a linolsav (»70%) és olajsav (»15%), valamint E-vitamint (tokoferol). Ez az olaj könnyen folyó és jó beszívódó tulajdonságai miatt alkalmas kozmetikai használatra, selymes tapintást hagy maga után és segítséget nyújt a bőr nedvesség tartalmának megőrzésében.

Teafaolaj

INCI név:  Melaleuca Alternifolia Oil

A teafaolaj viszonylag új keletű anyag, felhasználási idejének kezdetét tekintve. Ausztráliában őshonos és a hatásait vizsgáló kísérleteket az 1920-as években egy sydney-i vegyész kezdte meg, és meglepő eredmények születtek. Olyannyira, hogy a II. világháború idején az ausztrál és a brit katonák sebeinek kezelésére, mint természetes antiszeptikum használták. Ezért a hatásért leginkább felelős anyag, amelyet aránylag nagy mennyiségben tartalmaz a teafa olaj, az a terpinen-4-ol, egy terpénvegyület. Használható gyulladt, fertőzött bőrfelületre antimikrobális tulajdonsága miatt.

Vadgesztenye kivonat

INCI név:  Aesculus Hippocastanum Seed Extract

A vadgesztenye magjából készített kivonat hatóanyagaként az eszcint tartalmazza, ez egy olyan szerves vegyület, amely klinikai hatásai igazoltak. A népi gyógyászatban is a gyenge vérkeringés, ödémás illetve gyulladásos eredetű panaszok kezelésére használták. Hozzájárul az érfal feszességének megtartásához.

Zöld tea kivonat

INCI név:  Camellia Sinensis Leaf Extract

A tea valójában faméretűre megnövő cserjefajta, Kínában és Indiában őshonos. A zöld tea abban különbözik a fekete teától, hogy nem esik át egy fermentációs folyamaton (amin a fekete igen, ezért is lesz fekete), a benne lévő jótékony hatású anyagokat természetes formájában őrzi meg. Flavonoid tartalmú, azon belül katechineket és tanninokat tartalmaz, a legjelentősebb anyaga az epigallocatechin-3-gallate, egy 3 aromás gyűrűt tartalmazó szerves észter vegyület, amely többek között az egyik legerősebb antioxidáns, és jelenleg is folynak a kutatások, mellyel potenciális rák elleni gyógyszerként próbálják alkalmazni. Emellett összehúzó, gyulladásgátló, tisztító-fertőtlenítő és faggyútermelés-szabályozó hatásai is ismertek.

Zsálya kivonat

INCI név:  Salvia Officinalis Leaf Extract

Talán a leghosszabb felhasználási múltra visszatekintő gyógycserje, melynek hatásai jól dokumentáltak. Említésre méltó tulajdonságai: antibakteriális, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, adsztringens (összehúzó) és izzadásgátló.

Zsírsavak

INCI név:  Olus Oil

A kémiában zsírsavaknak hívják azokat a növényi, vagy állati eredetű zsírok vagy olajok fő alkotórészét képező (mono)karbonsavakat, melyek hosszabb, nyílt láncú, el nem ágazó, telített vagy telítetlen alifás szénláncot tartalmaznak. Noha zsírsavnak tekintenek egészen rövid láncú karbonsavakat is (például a 4 szénatomos láncú vajsavat), a természetes zsírokból és olajokból nyert zsírsavak legalább 8 szénatomot tartalmaznak. A természetben előforduló zsírsavak általában páros számú szénatomból épülnek föl, ugyanis a bioszintézisükhöz az acetil-koenzim A 2 szénatomos acetát-csoportokat (ecetsav) képes szállítani. A zsírsavak a glicerinnel triglicerideket alkotva képezik a természetes zsírokat és olajokat. Így a zsírsavakat a természetben, állati és növényi szervezetekben találjuk, nagy többségben kötött állapotban észterek (trigliceridek) alkotórészeként. Az esszenciális zsírsavak, más nevükön telítetlen zsírsavak, a szervezet által elő nem állítható, viszont annak helyes működése szempontjából elengedhetetlen szerves vegyületek.

 

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!