Mitől „szárad” a bőr?

2013.01.14.

Mitől „szárad” a bőr?

Okok és teendők!



Napjainkban az egyik leggyakrabban előforduló bőrprobléma a száraz bőr. Egyes felmérések szerint minden harmadik ember szenved tőle.

A száraz bőr legtöbbször nem genetikai adottság, hanem mi magunk vagyunk a  felelősek a kialakulásáért

A kozmetikusok  munkája tartósan eredményesebb lesz, ha a kiváltó okokat is sikerül  tudatosítani vendégeikben. 
Amikor a szalonba betérő vendégek arról panaszkodnak, hogy nagyon száraz a bőrük, hiába kenegetik márkás krémekkel, akkor  nyilvánvaló, hogy az első lépésben a vendég által használt kozmetikumokat kellene ellenőriznie a kozmetikusnak. 
Sajnos a legtöbbször ezt nem tudja megtenni, mivel a vendégek sok esetben máshol vásárolnak, s általában nem viszik magukkal (holott nem ártana) a krémeiket, testápolóikat. Az a kozmetikus, aki veszi a fáradságot és rendre elolvassa a keze ügyébe kerülő kozmetikumok összetevőinek listáját, felhasználja saját és mások tapasztalatait és általában is tájékozódik az anyagok tulajdonságairól, az idővel kapásból meg tudja mondani, hogy egy-egy kozmetikumnak milyen gyengéi és erősségei vannak. Többnyire pontosan el tudja dönteni, hogy az adott termék alkalmas-e használója igényeinek kielégítésére. Mindazonáltal egy egyébként megfelelő kozmetikum ellenére is a szokásosnál szárazabbá válhat a bőr, többek között a:


■ a szappanoktól, habos tusfürdőktől, 


■ a fűtéstől, 


■ a napozás és a szoláriumozás hatására,  


■ drasztikus, zsírmentes fogyókúrától,


■ a pajzsmirigy alulműködésétől,


■ elégtelen folyadékfogyasztástól


■ a bőr elégtelen vérellátása miatt is megvastagodhat az elhalt szaruréteg. 


Ilyen esetekben első sorban ezen okoknak a megszüntetésére kellene koncentrálni, s csak azt követően (ha kell) ajánlani újabb kozmetikumot..  

A rendszeres tisztálkodás alapvetően hozzátartozik a szépségápoláshoz. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakran, s milyen intenzíven mosódnak ki a védő anyagok a bőrből. Míg az egészséges fiatal bőrnek nem árt a normális pipereszappan – persze nem kell mindennap, mindent szappanozni – a napi tisztálkodási procedúrához mindenképpen olyan  tisztálkodó szerek (szappan, tusfürdő, habfürdő) valók, amelyek nem tartalmaznak erősen szárító mosóaktív anyagokat, tenzideket (Na-laurylsulfat).


Az ötven feletti nők mintegy 70 % panaszkodik bőrszárazságra, ami a ráncok kialakulásának is kedvez. A verejték és faggyúmirigyek működése alábbhagy ebben a korban, a sejtek megújulása is lelassul, a kötőszövet nedvességmegtartó ereje is lényegesen lecsökken. 


A korral bekövetkező bőrszárasság esetében vízmegtartó anyagokban gazdag szérumokkal és ampullákkal is bővíteni érdemes a kozmetikumok palettáját, s emellett telített zsírsavakban gazdag növényi olajokban gazdag krémeket is a hadrendbe kell állítani.

 

A száraz bőr ápolásánál különösen fontos, hogy bőrbarát anyagokat tartalmazó, jó minőségű termékeket ajánljon a kozmetikus a vendégeinek. 
A száraz bőrön ugyanis gyakran keletkeznek mikro sérülések, s egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagok kerülnek a bőr mélyebb rétegeibe.

 

 

Amit a vendég tehet

Fűtött szobában virágokkal, párologtató használatával biztosítani kell a levegő megfelelő nedvességtartalmát, ahhoz, hogy a zsírhiány mellett, a bőr víztartalma ne kerüljön veszélybe. 
Kedvez a bőr állapotának, ha éjjelre lekapcsolják a fűtést, s inkább vastagabb takarót használnak.
 

Napozásnál és szoláriumozásnál mindig gondolni kell a bőr tűrőképességére. Csak szoktatással, megfelelő fényvédelemmel és bőrápolással lehet megakadályozni, hogy cserzetté váljon a bőr.  

drasztikus zsírmentes fogyókúráktól, hosszan tartó böjtöktől, elégtelen folyadékfogyasztástól könnyen aszottá, és szárazzá válhat a bőr.  
Kevesebb rizikóval jár és tartósabb eredmény várható, ha az ideális táplálkozási szokások elsajátítását tűzi ki az ember. A napi 2 liter folyadékszükségletet is érdemes tudatosítani a vendégekben.

Természetesen szárazabbá válhat a bőr attól is, ha bőrápolásnál nem veszik tekintetbe az évszakok és az időjárás változásait, s a téli fagyos, szeles időben a növényi viaszokban gazdag, zsírosabb, védőréteget hagyó krémek helyett a szokásos könnyű hidratáló krémeket használják.

 

Ügyeljünk, magunkra remélem tudtam segíteni!

Várlak szeretettel a 18. kerületben, a Le Grand Beauty szalonban!

Várom szeretettel,

Lévay Nagy Erika

Mobil:0670/521-9434

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Lévay Nagy Erika 

Bejelentkezés: +36-70/521-9434

a bemutatkozás ide kattintva elérhető

 

Email:576c5deb4c82e524cfc9f12d3b118488

Cím: 1185.Bp Nagybánya u. 9

online időpont foglalás ide kattintva elérhető

Kozmetika nyitva tartása: 

Hétfő: 10.00 - 19.00
Kedd: 10.00 - 19.00
Szerda: 10.00 - 19.00
Csütörtök: 10.00 - 19.00
Péntek: 10.00 - 19.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Hasznos tippek-tanácsok

Megosztás