Miről mesél az arcod?

2021.05.17.

Miről mesél az arcod?

Arcunk rengeteget elárul a bőr állapotáról, így érdemes figyelni a jelzéseit. De nem is olyan egyszerű kitalálni, mire utalhat egy-egy bőrjelenség. Kozmetikusként legelső feladatom, hogy vendégeim bőrét diagnosztizáljam, hogy a megfelelő kezelést, ápolást tudjam nyújtani számukra.

Hoztam egy kis segítséget ahhoz, hogy Te is könnyebben felmérd a bőröd állapotát. Minden esetben fontos, hogy a problémákra a megfelelő kezelést egy hozzáértő végezze, így érdemes bőrgyógyászhoz, kozmetikushoz fordulnod segítségért!

 

1, Rózsaszín, gyakran hámló foltok

Több problémára utalhat, ezek között pedig úgy tudunk különbséget tenni, ha megfigyeljük a formájukat és az elhelyezkedésüket. 

Ha a haj melletti területeken, szemöldökön, illetve az orr mellett találkozunk hámló bőrpírral, akkor nagy valószínűséggel szeborreás ekcémával állunk szemben. Rengeteg embert érint, és időszakosan megjelenik a bőrön. 

Amennyiben erősebbek, kontúrosabbak a foltok, pikkelysömörrel lehet dolgunk. 

Ekcémáról beszélhetünk, ha viszkető, piros és hámló foltokat látunk az arcunkon féloldalt vagy szimmetrikusan. Az ekcéma egy gyulladás, de számtalan tényező állhat mögötte. Kontakt ekcéma az, amikor külső okokra vezethetjük vissza, mint például kozmetikumok, hajfesték, fertőtlenítőszer, de bármi, ami a bőrrel érintkezésbe lépett. 

Belső tényező is okozhatja: nem megfelelő étkezés, reflux, gyomorproblémák, bélgyulladás, székrekedés. 

Ekcéma esetén érdemes szüneteltetni a (már bevált) kozmetikumok használatát is, hiszen lehet, hogy nem azonnal, hanem hosszabb távon okoz kiütést. A legjobb megoldás a bőrnyugtató termékek, gyógykozmetikumok alkalmazása, azonban ha ez nem segít, akkor fordulj bőrgyógyászhoz, aki szteroid tartalmú krémmel fog segíteni az ekcémán. 

Rózsaszínes, hámló foltokat okozhat ezen kívül gomba is. Lassan terjedő, koncentrikus körökben jelenik meg a bőrön, leggyakrabban cukorbetegeknél.

 

2, Szemhéjduzzanat

Ha gyakran találkozunk az arc két oldalán megjelenő duzzanattal, akkor a testen belül kell keresnünk a problémát: okozhatja vese-, májprobléma, vagy pajzsmirigy gondok is. Egy laborvizsgálattal könnyen kideríthető. 

Amennyiben hirtelen jelentkezik és az ajkak is megduzzadtak, valamint kaparó érzés kíséri a torokban, akkor valamilyen allergiáról beszélünk. Általában olyan anyaggal szembeni érzékenységre utal, ami a szájon át kerülhetett a szervezetbe: étel vagy gyógyszer. Ilyen esetben azonnali orvosi ellátásra van szükség, mert akár életveszélyes is lehet! 

 

3, Pattanásszerű jelenségek

Akné: ha sok mély csomó jellemzi, heg marad utána. Mindenképp orvosi kezelés szükséges.

Rosacea súlyosabb formában is megjelenhet, ami szintén belső kezelést, akár antibiotikum kúrát igényel.

Egy nagyobb piros pattanásszerű duzzanat, ami csomós, fájdalmas: ez lehet szörtüszőből kifejlődött furunkulus, vagy tályog. 

 

4, Sebszerű, nedvedző bőrproblémák

Lehet nem gondolnánk rá, de az ekcéma is lehet nedvedző. Megjelenhetnek csoportosan kisebb sebes, váladékozó hólyagok, amik utalhatnak herpeszre. Ehhez nagyon hasonlónak tűnik az övsömör is. 

Hogyan néz ki egy bőrfertőzés? Var fedi, váladékos seb, ami egyre nagyobb méretű lesz. Ehhez sebfertőtlenítőt és antibiotikumos kenőcsöt ajánlok, de rosszabb állapotban lévő fertőzés esetén belső gyógyszeres kezelés is szükséges.

Összegzésképp fontos megemlítenem, hogy nem mindig ajánlott az önkezelés, hiszen nem tudhatjuk pontosan, mivel állunk szemben. Lehetőleg próbáljuk meg szakember segítségét kérni, akinek nagyobb tapasztalata van és képes megfelelően kezelni a betegségeket. 

 

Ha kérdésed merült fel, vagy egy konkrét problémára szeretnél megoldást, keress bizalommal a 18. kerületi kozmetikában, a Le Grand Beautynál! Várlak szeretettel!

 
vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Lévay Nagy Erika 

Bejelentkezés: +36-70/521-9434

a bemutatkozás ide kattintva elérhető

 

Email:576c5deb4c82e524cfc9f12d3b118488

Cím: 1185.Bp Nagybánya u. 9

online időpont foglalás ide kattintva elérhető

Kozmetika nyitva tartása: 

Hétfő: 10.00 - 19.00
Kedd: 10.00 - 19.00
Szerda: 10.00 - 19.00
Csütörtök: 10.00 - 19.00
Péntek: 10.00 - 19.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Hasznos tippek-tanácsok

Megosztás