Miről mesél a testünk?

2021.05.25.

Miről mesél a testünk?

Egy korábbi cikkemben bemutattam, hogyan tudjuk megállapítani, milyen bőrproblémával állunk szemben. Ha érdekel, itt tudod elolvasni: link. Ebben a cikkben szintén a bőrproblémákról lesz szó, viszont egy másik oldalról megközelítve: most a mélyebb, lelki okokat fogjuk boncolgatni.

A bőrünkkel (is) érzékeljük a külvilágot, valamint testünk legnagyobb védőpajzsa, ami egy kapcsolódási pont is. Ez a felület megmutathat olyan belső problémát is, ami másképp nem feltétlenül látható. Testünk üzenhet egy betegséggel, lelki problémákra utalva, azonban ez egy rendkívül komplex rendszer. Ha jobban utánanézünk, létezik egy gyorsan fejlődő tudományterület, ami a bőr működése és a lelki folyamatok közötti kapcsolatot kutatja. Ez nem más, mint a pszichodermatológia. 

Azt tanácsolom, - mint sok más témában is - itt sem szabad egyoldalúan hozzáállni. Ha adott egy bőrprobléma, akkor érdemes a lelki és a testi okait is egyaránt keresni. Ezzel a komplex szemlélettel szerencsére ma már egyre több helyen találkozhatunk, akár itthon is.

‘Minden fejben dől el’ - gyakran emlegetik, tévesen. Ugyanúgy létezik biológiai és pszichológiai immunrendszer, esetenként a kettő között lehet összefüggés is, azonban nem minden betegség pszichológiai eredetű. A lelki okok mellett befolyásoló tényező lehet a közvetlen környezet, genetika, családi halmozódás és számtalan más faktor is befolyásolhatja a bőrbetegségek kialakulását. 

Vegyük például a pikkelysömört. Kialakulását több tényező is okozhatja: genetikai hajlam, környezeti hatások, időjárás, de akár a stressz is nagymértékben közrejátszhat. 

Egy ilyen bőrprobléma esetén mi az a plusz, amit tehetsz az egészséged helyreállítása érdekében? 

A bőrgyógyász felír egy gyógyszert vagy gyógykészítményt, ami csökkentheti a tüneteket, viszont nem szünteti meg a belső vagy külső okokat. Tehát ezeket saját maguknak kell helyrerakni. Életmódváltás, egészségesebb táplálkozás, több mozgás, vagy az illatanyagmentes kozmetikumok is mind-mind segíthetik a folyamatot, amivel tartós változás érhető el. 

Fontos, hogy összességében az életmódon kell változtatni, a gondolkodásunkon. A szakemberek javaslatai szerint a kognitív viselkedésterápia segítségre lehet a szorongás csökkentésében. Az autogén tréning, ami egy relaxációs módszer, a szimbólumterápia is támogatja a tünetek megszüntetését. 

Fontos az önismeret

A bőrbetegségeknél gyakori a nehéz kommunikáció, érzelemkifejezés, önértékelési zavar, de akár a depresszió vagy szorongás is. Amikor felismerjük betegségünk pszichés okait, azzal nem csak a lehetséges kiváltó okokat csökkentjük, hanem magabiztosságot is ad az élet más területein is. 

Egy bőrprobléma kialakulásában tehát több faktor is közrejátszhat. A helyreállítási folyamat pedig rendkívül összetett, ezért fontos, hogy mi is komplexen álljunk hozzá a kérdéshez. 

Ha segítségre van szükséged, akkor keress bizalommal a 18. kerületi kozmetikában, a Le Grand Beautnál!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Lévay Nagy Erika 

Bejelentkezés: +36-70/521-9434

a bemutatkozás ide kattintva elérhető

 

Email:576c5deb4c82e524cfc9f12d3b118488

Cím: 1185.Bp Nagybánya u. 9

online időpont foglalás ide kattintva elérhető

Kozmetika nyitva tartása: 

Hétfő: 10.00 - 19.00
Kedd: 10.00 - 19.00
Szerda: 10.00 - 19.00
Csütörtök: 10.00 - 19.00
Péntek: 10.00 - 19.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Hasznos tippek-tanácsok

Megosztás