Mi a különbség a száraz és a vízhiányos bőr között?

2021.03.01.

Mi a különbség a száraz és a vízhiányos bőr között?

Gyakran keverik a száraz és a dehidratált bőr fogalmát. Valóban könnyű összetéveszteni, ezért nézzük meg, mi is a különbség a kettő között és hogyan érdemes kezelni őket!

Mi a fő különbség a száraz és a vízhiányos bőr között?

A száraz bőr egy ugyanolyan bőrtípus, mint például a zsíros vagy a kombinált. Tehát ez egy állandó bőrállapot, amihez társul egy feszülő, kellemetlen érzés, ami az egész testünkre kihat. Külsőleg a bőr enyhén piros, száraz és elvékonyodott. 

A száraz bőrrel ellentétben, dehidratáció bármelyik bőrtípusnál előfordulhat. Ez egy átmeneti állapot, ami megfelelő kezeléssel helyreállítható. Ilyen esetben a bőr feszül, néha még hámlás is előfordul. 

Mi okozhatja a bőr szárazságát? 

A bőr általános védelméről egy hidrolipid réteg gondoskodik, ami főleg vízből és lipidekből áll. Ez a védőréteg óvja a bőrt a külső káros tényezőktől és csökkenti a vízveszteséget is. Ha valamilyen okból kifolyólag ez a réteg sérül, nem tudja ellátni védelmi szerepét, így bőrszárazságot és egyéb kellemetlen tüneteket észlelhetünk.

A száraz bőr egy folyamatos állapot, amit okozhat genetikai hajlam, vagy más, külső tényező is. Ilyen például bármilyen környezeti hatás, időjárás, általános betegségek, ekcéma, cukorbetegség, tápanyaghiány, vagy a különböző gyógyszeres kezelések. 

Mi jellemzi a száraz, nagyon száraz bőrtípust?

A száraz bőrt leginkább száraz, kellemetlen érzés jellemzi, amihez gyakran társul égető, esetenként viszkető foltok megjelenése is, melyek kifejezetten érzékenyek. Ismertetőjelei között szerepel még a fakó bőrszín, rugalmatlan bőr, hámlás, bőrrepedezés, valamint esetenként bőrgyulladás. A száraz bőrön jobban kiemelkednek a bőr egyenetlenségei is. 

Sokakat érint az ekcéma, aminek kialakulásában közrejátszik a száraz bőr, hiszen ez kiváló környezetet biztosít számára. 

Kit érinthet a száraz bőr? 

Amellett, hogy genetikailag öröklődhet, életkorunk előrehaladtával folyamatosan változik bőrünk. Gyerekkorban tapasztalhatjuk tüneteit, míg serdülőkorban általában zsírosabb a bőr. Ahogy idősödünk, bőrünk egyre szárazabbá válik, hiszen a faggyú- és verejtékmirigyek működése csökken, valamint bőrünk öregedése során a felhám, vagyis az epidermisz vékonyodik, mert a sejtek megújulási sebessége lelassul. 

A száraz alap-bőrtípuson belül több szintet különböztetünk meg: 

1, Átmenetileg száraz bőr, ami enyhe, bár kellemetlen feszülő érzéssel jár, gyakran hámlik is

2, Nagyon száraz bőr, ami húzódó, intenzíven hámló és repedezett bőrt eredményez

3, Pre-atópiás xerosis, egyenetlen, száraz foltos bőr, enyhe irritációval

Mit tehetek ellene? 

A megfelelő életmód, bőrápolás kialakításával enyhíthető a kellemetlen, zavaró érzés. Itt fontos tudni, hogy pontosan melyik állapot áll fenn, (száraz bőr vagy dehidratált) ehhez pedig érdemes szakember, bőrgyógyász segítségét igénybe venni. 

1, Nem csak kívülről, hanem belülről is támogatnunk kell bőrünk hidratáltságát, ezért a napi 2-3 liter folyadék bevitele elengedhetetlen! 

2, Meg kell találnod, milyen környezeti hatás, változás idézte elő a tüneteket: új környezet, munka, új kozmetikum, szappan, esetleg bármilyen betegség, vagy gyógyszer. Amennyiben lehetséges, a kiváltó környezeti tényezőt azonnal érdemes megszüntetni! 

3, Megfelelő bőrápolási rutin kialakítása! Minden bőrtípust más-más módon kell ápolni, ezért fontos tisztában lenned a saját bőrtípusoddal. Ehhez mindenképp kérd kozmetikus segítségét! Ebben szívesen segítek, keress bizalommal! A száraz bőrtípust kíméletesen kell tisztítani, ápolni, olyan készítményekkel, melyek nem károsítják bőrödet. 

Egy korábbi cikkünkben részletesebben írtunk a napi rutin kialakításáról, ide kattintva el tudod olvasni.

Várlak szeretettel a 18. kerületben, a Le Grand Beauty szalonban!

 
vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Lévay Nagy Erika 

Bejelentkezés: +36-70/521-9434

a bemutatkozás ide kattintva elérhető

 

Email:576c5deb4c82e524cfc9f12d3b118488

Cím: 1185.Bp Nagybánya u. 9

online időpont foglalás ide kattintva elérhető

Kozmetika nyitva tartása: 

Hétfő: 10.00 - 19.00
Kedd: 10.00 - 19.00
Szerda: 10.00 - 19.00
Csütörtök: 10.00 - 19.00
Péntek: 10.00 - 19.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Hasznos tippek-tanácsok

Megosztás