A legfontosabb tudnivalók a napozásról és fényvédők használatáról

2021.04.06.

A legfontosabb tudnivalók a napozásról és fényvédők használatáról

A Földre érkező napfény alapvetően három elemből áll össze: melegítő infravörös, látható fény, valamint fertőtlenítő UV-fénysugarakból. Az előző három fénysugár együttesen biztosítják a földi életet. Köztudott, hogy a napfény elengedhetetlen számunkra. Fontos, hogy egyik sem káros, nem kell óvakodni tőlük, hiszen mindegyik létfontosságú, szükségünk van rá, azonban mértékkel.

 

 

Mi a szerepe a napfénynek? 

A csontok megfelelő fejlődését is a napfény (D-vitamin) biztosítja, enélkül jelentősen megnő a csontritkulás, angolkór kialakulásának esélye. Szervezetünk ellenállóképességét is növeli, segít a depresszió gyógyításában, emellett pedig növeli a szerotonin, azaz a boldogsághormon mértékét is.

Extra tipp: Egyes információk szerint, a vírus nem kedveli a meleget. Mivel alapból is lényeges, hogy minden nap feltöltődjünk napfénnyel, ezért érdemes kimenni a kertbe, teraszra és 5-10 perces “napfürdőt” venni. A Nap infravörös sugara jó hatással lehet a közérzetünkre is, nyugalommal tölthet fel egy-egy ilyen relaxáció, valamint az UV-fénysugár fertőtlenítő hatású, ami csökkenti a vírus életképességét. 

UV-fény

UV-fény hatására emelkedik a melanin-termelés, amely hatására lebarnul a bőr. Ez teljesen normális védekező reakció. Amennyiben túl sok napfény éri bőrünket, a DNS-szál töredezetté válik. Szervezetünk bizonyos mértékig képes ezek helyreállítására, azonban egy idő után teljesen kimerül a bőr és ennek hatására fénykárosodás alakul ki. Tehát, már a tavaszi időszakban is ajánlott a fényvédő alkalmazása, és figyeljünk oda, hogy fokozatosan szoktassuk bőrünket a naphoz. 

 

 

 

 

 

UV-A és UV-B - mi a különbség?

Az UV-A sugarak ismertek bőrkárosító hatásukról: nagyrészt ez okozza a bőr korai öregedését, ráncok kialakulását és a napallergiát is. A sugarak roncsolhatják a kollagén szerkezetét, valamint gyorsítják a hámképzést, ami a bőr megvastagodását okozza. Az UV-B sugarak felelősek a leégésért és a rosszindulatú elváltozásokért a bőrön. 

Mi alapján válassz fényvédőt?

Figyelembe kell vennünk, mennyire terhelhető bőrünk, mennyi ideig képes ellenállni a védelmi rendszere. Tehát az egyéni terhelhetőségi idővel kell megszoroznunk a faktorszámot. Hoztam egy kis segítséget ehhez. Először nézzük meg, milyen típusú a bőröd:

Nagyon világos: 5-10 perc leégés nélküli idő
Világos: 10-20 perc leégés nélküli idő
Közepesen világos: 30 perc leégés nélküli idő
Mediterrán: 40 perc leégés nélküli idő

Vegyünk például egy közepesen világos bőrt, akinél 30 perc a leégés nélküli idő. SPF 15-ös fényvédő használatával 30 x 15 = 450 perc a védelmi idő naponta. Fontos! Ha többször kenjük fel a naptejet, ez az időtartamot nem hosszabbítja, tehát naponta csak egyszer számít a felvitel. Ennek ellenére mégis fontos többször pótolni a fényvédőt, hiszen vízközelben, törölköző használatával könnyen eltávolíthatjuk.  

Mi is az az SPF?

A SPF egész pontosan a Sun Protection Factor rövidítése, ami magyarul napvédő faktort jelent. Ez egy nemzetközileg elismert érték, amely azt mutatja meg, hogy egy adott termék, egy adott bőrtípuson használva, mennyi ideig biztosít védelmet az UV-B sugarak ellen. 

Fizikai vagy kémiai fényvédő?

A különböző termékekben található fényvédő hatóanyagok működési mechanizmusuk alapján sorolhatjuk be a kémiai vagy fizikai fényvédők közé. Míg a kémiai szűrők a hámréteg felső részében nyújtanak védelmet, addig a fizikai szűrők a bőrfelszínt óvják a bőr mind az UV-A és UV-B sugarak ellen. 

Hogyan használjam a fényvédőt?

A naptej kiválasztásánál tisztában kell lennünk, mennyi időt töltünk napon, milyen érzékenységi típusba tartozik bőrünk, de nem utolsó szempont, hogy mennyire erős a napsugárzás az adott területen. Napozás előtt legalább fél órával érdemes felvinni a naptejet, majd utána alaposan lemosni, és megfelelően hidratálóval ápolni bőrünket.

A bőrnek megfelelő faktorszámú és összetételű napfényvédő krémekkel kapcsolatban fordulj hozzám bizalommal, és segítek!

Várlak szeretettel a 18. kerületben, a Le Grand Beauty szalonban!

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Lévay Nagy Erika 

Bejelentkezés: +36-70/521-9434

a bemutatkozás ide kattintva elérhető

 

Email:576c5deb4c82e524cfc9f12d3b118488

Cím: 1185.Bp Nagybánya u. 9

online időpont foglalás ide kattintva elérhető

Kozmetika nyitva tartása: 

Hétfő: 10.00 - 19.00
Kedd: 10.00 - 19.00
Szerda: 10.00 - 19.00
Csütörtök: 10.00 - 19.00
Péntek: 10.00 - 19.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Hasznos tippek-tanácsok

Megosztás