Minden, amit tudnod kell a kollagénről!

2021.03.29.

Mi is az a kollagén?

A kollagén nem csak a kötőszövet, valamint bőrünk fő építőeleme, hanem a porcok, csontok, inak és a vér is nagy mértékben tartalmazza. A kollagén és az elasztin a kötőszövetek két fő proteinje, melyek együttesen teszik ki a derma 80%-át és megakadályozzák a bőr öregedési folyamatait, emellett meghatározzák a csontok, erek és létfontosságú szervek működését is.

 

Szervezetünk folyamatosan termeli, azonban évről évre csökken ennek mennyisége, 40 éves korunkig pedig teljesen le is áll. A kollagén a kötőszöveteink, csontok, porcok, ízületi zsákok, szalagok alapja, biztosítja az ízületi porcok rugalmasságát. Bőrünk állapotát is befolyásolja: a kollagén biztosítja a bőr sűrűségét, rugalmasságát és megszabadít a ráncoktól. 

 

 

Miért fontos a szervezet számára?

A kollagén ismert védelmi, regenerációs feladatairól, fenntartja a szövetek erősségét, rugalmasságát. Egy idő után a szervezetünk már nem termel kollagént, vagy keveset, akkor pótolni szükséges, hiszen így tudjuk megőrizni bőrünk feszességét, ízületek rugalmasságát de az esztétikai problémák mellett a kollagén hiánya komoly egészségügyi gondokat is okozhat. A megfelelő fehérje pótlása csökkenti az ízületi fájdalmakat, hajhullást és javítja a csontok, porcok, bélflóra és a szív állapotát. 

 

Miért csökken testünk kollagén szintje? 

Számtalan külső és belső tényező is befolyásolhatja a kollagéntermelést: az életkor előrehaladtával, hormonális változások következtében is csökkenhet a fehérje mennyisége, de hatással lehet rá a gyakori napsugárzás, mérgezés, alultápláltság vagy a nem megfelelő életmód és étkezési szokások. 

 

Életkor

A kollagén termelés csökkenésének fő oka a metabolikus folyamatok lassulása, amely az életkor előrehaladtával elkerülhetetlen. Testünkben az új fehérjék szintézise és a régi proteinek lebontása párhuzamosan zajlik. A fehérjemolekulák különböző okok miatt sérülhetnek, a károsodott molekulákat szervezetünk “elemzi”, majd helyükre újakat szintetizál. Ugyanez a helyzet a kollagénnel is. A kollagén szintézis nagyjából 25-30 éves korunkig kiegyensúlyozott. Ennek szabályozásában és a kollagén aktiválásában közrejátszik az ösztrogén nemi hormon, ami 35 éves kor után csökken a női szervezetben, így már nem támogatja ezeket a folyamatokat.

 

Ekkor kezdődnek az első problémák: csökken a bőr rugalmassága, szárazabbá válik, töredezett lesz a haj, vékonyodik a köröm, valamint megjelennek az első ráncok is. A kollagén csökkenésével együtt jár az izmok, porcok rugalmasságának elvesztése, emellett felléphetnek ízületi gondok és a csontjaink is törékennyé válnak. Ebben az esetben nem csak a kollagén megfelelő pótlása ajánlott, hanem a D-vitamin és a kalcium bevitele is. 

 

 

Mik lehetnek a kollagén hiány jelei? 

Gyakori ízületi fájdalmak, rossz közérzet, izomfeszültség, gyengül a csontszerkezet, öregszik a bőr.

Hogyan lehet pótolni a szükséges kollagént? 

Ahogy már korábban írtam, a kollagén pótlása elengedhetetlen szervezetünk számára, nem csak az esztétikai gondok, de az egészségügyi problémák megelőzése miatt is. Emellett csökkenthetjük a kollagén rostok idő előtti pusztulását. Ezt kétféleképpen tehetjük meg: minimalizáljuk a káros, külső tényezőket, valamint belülről serkentjük a termelődést megfelelő táplálkozással, illetve étrend-kiegészítőkkel. 

Mit tehetsz a kollagén megőrzéséért, pótlásáért?

  • Testünk aminosavakra bontja a bevitt kollagént, majd szintetizálja. Emiatt lényeges, hogy ne csak a fehérjét vigyük be, hanem a protein termelését elősegítő összetevőket is, mint a réz, vas, C- és B6-vitamin. 
  • Kerüld az alkoholt, dohányzást - a nikotin olyan kémiai reakciót vált ki, amely elpusztítja a fehérje rostokat.
  • Túlzott szolárium használat és a napfény hatása is roncsolja a kollagén molekulákat, ezért fontos, hogy védd bőrödet az UV-sugárzástól és használj megfelelő fényvédőt! Ennek alkalmazását nem csak a nyári hónapokban ajánlom, hanem érdemes már a tavaszi időszaktól kezdve használni. 
  • Hámlasztással segítsd a bőröd megújulását! A kezelés során az elhalt hámsejteket eltávolítjuk, így a bőr könnyebben regenerálódik. 
  • Segítsd kiegyensúlyozott táplálkozással a fehérje termelését
  • Hormonszabályozás: számtalan hormonális probléma vagy változás is okozhatja a kollagén termelés csökkenését, ilyen például a menopauza, ami ösztrogén csökkenéssel jár. Ilyen esetben érdemes orvos tanácsát kérni. 

Milyen ételek támogatják a kollagéntermelést?

Leginkább a fehérjetartalmú ételek segítik a kollagén pótlását, emellett pedig figyeljünk egyéb, kiemelten fontos tápanyagok fogyasztására is: 

  • Vas: gabonafélék, máj, tökmag
  • C-vitamin: citrusfélék, csipkebogyó, kiwi, fűszernövények
  • B6-vitamin: hal, hús, tojás, dió, hüvelyesek
  • Réz: diófélék, étcsokoládé, hajdina, tenger gyümölcsei
  • Nikotinsav: répa, bab, gomba, ananász

A kollagén termelés csökkenése természetes folyamat, azonban sokat tehetünk állapotunk javítása érdekében! Ha odafigyelünk egészségünkre, megfelelően ápoljuk bőrünket és segítjük a kollagén pótlását, akkor nagyon sokat javítatunk életminőségünkön! 

Jelentkezz be a Dermastir Face Up arcfeltöltő 4 alkalmas kúránkra! Az eljárás során fájdalom nélkül javítunk bőröd állapotán. Kérj időpontot online, vagy telefonon, a 06/70-521-9434 telefonszámon!

Várlak Téged is szeretettel 18. kerületi szalonunkban!

 
vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!

Kapcsolat

Lévay Nagy Erika 

Bejelentkezés: +36-70/521-9434

a bemutatkozás ide kattintva elérhető

 

Email:576c5deb4c82e524cfc9f12d3b118488

Cím: 1185.Bp Nagybánya u. 9

online időpont foglalás ide kattintva elérhető

Kozmetika nyitva tartása: 

Hétfő: 10.00 - 19.00
Kedd: 10.00 - 19.00
Szerda: 10.00 - 19.00
Csütörtök: 10.00 - 19.00
Péntek: 10.00 - 19.00
Szombat: Zárva
Vasárnap: Zárva

Hasznos tippek-tanácsok

Megosztás